3 sortin Macaronit (gluteeniton)

Macaronit ovat ahh,niin ihania mutta joskus ne haluavat olla vähän konstikkaita. Jos on todella hyvä pursottaja, niin voi pursottaa massan suoraan leivinpaperille pellille. Mutta jos ei ole (kuten minä), niin silloin kannattaa käyttää tähän tarkoitettua silikoni”peltiä”.
Perusohje on kirjasta ”Macaronleivokset-Gummerus”, makuja ja värejä on muokkailtu oman mielen mukaiseksi.

Perustaikina (16 macaronia):
1,75 dl mantelijauhetta
2,5 dl tomusokeria
2 oikein isoa munanvalkuaista
0,5 dl hienoa sokeria
Sekoita mantelijauhetta, tomusokeria ja kaakaojauhetta monitoimikoneessa 15 sekuntia. Siivilöi seos kulhoon.
Pane munanvalkuaiset isoon kulhoon ja vaahdota kovaksi vaahdoksi. Vatkaa vähitellen sekaan hieno sokeri kunnes saat kovaa, kiiltävää marenkia.
Kääntele manteliseosta kolmasosa kerrallaan lastalla tai nuolijalla marenkiin. Kun kaikki ainekset ovat sekoittuneet hyvin, jatka seoksen leikkaamista ja kääntelyä, kunnes saat kiiltävää, sakeaa ja nauhamaista taikinaa.
Mausta ja värjää taikina (ohjeet alla) ja kaada taikina pursotinpussiin jossa on 1 cm pyöreä terä. Pursota kahdelle pellille leivinpaperin päälle (tai silikonipellille) 23 pyöreää nokaretta. Kopauta uunipeltejä napakasti leivinpöytää vasten, jotta ilmakuplat rikkoontuvat. Anna seistä huoneenlämmössä 30 min. Lämmitä uuni 150 asteeseen.
Paista esilämmitetyssä uunissa 10-15 min. Anna jäähtyä 10 minuuttia. Irrota pikkuleivät varovasti leivinpaperista (tai silikonipelliltä) ja anna jäähtyä kunnolla.
Levitä täytettä kuoren päälle ja paina varovasti toinen kanneksi.
1. Mustikka-valkosuklaa (kuvassa vasemmalla)
sekoita perustaikinaan
– sinistä elintarvikeväriä (nestemäistä tai pastaa)
Täyte:
– 1 dl kuohukermaa
– 100 g valkoista suklaata sulatettuna
– 1 dl mustikoita haarukalla survottuna
Vaahdota kerma ja sekoita sekaan mustikat sekä sulatettu valkosuklaa.
2. Appelsiini-sitruuna (kuvassa keskellä)
sekoita perustaikinaan
– keltaista elintarvikeväriä (nestemäistä tai pastaa)
– 0,5 maustemittaa sitruunamehua (puristettua tai sitruunanmallisesta pullosta)
Täyte:
– 1 dl kuohukermaa
– 1/2 pkt Appelsiinituorejuustoa
Vaahdota kerma ja sekoita sekaan tuorejuusto.
3. Minttu-Vanilja (kuvassa oikealla)
sekoita perustaikinaan
– vihreää elintarvikeväriä (nestemäistä tai pastaa)
– 0,5 maustemittaa piparminttu-aromia
Täyte:
– 1 dl kuohukermaa
– 1/2 pkt maustamatonta tuorejuustoa
– vihreää elintarvikeväriä
– aitoa vaniljaa myllystä rouhittuna maun mukaan
Vaahdota kerma ja sekoita sekaan tuorejuusto, väriaine ja vanilja.
Macaronkuoret säilyvät ilmatiiviissä purkissa 3-4 päivää (ilman täytettä) ja pakasteena jopa kuukauden. Täytettynä säilyvät jääkaapissa noin 2-3 päivää.