Amerikkalainen omenapiirakka, gluteeniton

Amerikkalainen omenapiirakka

Tämä ohjeeni on julkaistu Keskiviikko-lehdessä 4.10.2017

Kutsun sitä Mummo-Ankan piirakaksi, sillä Aku Ankka lehdissä on aina tällaisia taikinakannella olevia herkullisia piirakoita. Amerikkalainen omenapiirakka kätkee taikinakuoren sisälle herkullisen, makean ja hieman mausteisen täytteen.

Pohja:

  • 150 g voita
  • 1 dl hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • 4,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 1 l omenakuutioita
  • 1 dl vettä
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa

Voiteluun:

  • 1 kananmuna

Kuori tai pese omenat ja paloittele ne pieniksi kuutioiksi. Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia.

Voitele piirakkavuoka (halk. 24 cm) kevyesti. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Ota taikinasta erilleen 1/3 osa. Taputtele loput taikinasta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle. Kauli erilleen otettu kolmannes taikinasta leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi pyöreäksi ja nosta se paperin avulla kanneksi piirakan päälle. Painele kansi kiinni reunoihin. Pistele haarukalla reikiä pintaan tai leikkaa kuvioita siihen. Taikinan jämistä voi myös leikellä kuvioita koristeiksi. Voitele pinta kananmunalla.

Paista uunissa 200 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Omenapiirakka maistuu sinälläänkin, mutta lämpimän omenapiiraan kanssa tarjottu vaniljajäätelö tai vaahdotettu vaniljakastike kruunaa herkun.

Ps. Jos tykkäsit ohjeesta, painathan tuota alla olevaa tähteä, kiitos.