Gluteenittomat lihapiirakat, Keskiviikko-lehden ohje

Tämä ohjeeni on julkaistu Keskiviikko-lehdessä 2.8.2017.

Joskus tekee mieli herkutella ihan perinteisellä lihapiirakalla, mutta gluteenittomana niitä ei ihan joka nakkikioskilta saa. Itse tehtynä ne maistuvat muutenkin paremmille. Kaloreitahan näistä ei taatusti puutu, joten ei ehkä ihan joka viikko kannata tehdä. Olen tehnyt näistä aiemmin blogissani hieman muunneltun version, joka löytyy klikkaamalla tästä. Tällä kertaa halusin kuitenkin enemmän makua kuoritaikinaan. Tämä yhdistelmä oli kyllä meidän makuraadin mielestä ihan paras. Taikina oli myös miellyttävää käsitellä, eikä kaulimiseen pahemmin jauhoja tarvinnut.

Noin 10 kpl

Taikina:

  • 5 dl maitoa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl Virtasalmen Viljatuotteen Tummia Tef-jauhoja (gluteeniton)
  • 8 dl Virtasalmen Viljatuotteen Härkäpapujauhoseosta (gluteeniton)
  • 1 dl juoksevaa margariinia

Lämmitä maito 42-asteiseksi. Lisää suola. Sekoita kuivahiiva Tef-jauhoihin ja lisää taikinaan. Lisää Härkäpapujauhoseos parissa osassa hyvin vaivaten. Lisää loppuvaiheilla rasva. Anna taikinan kohota liinan alla täytteen teon ajan.

Täyte:

  • 400 g jauhelihaa
  • 3 kananmunaa
  • 3 dl riisiä (kuivana)
  • suolaa, grillimaustetta

Keitä kananmunat koviksi. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaisesti, laita veteen noin 1 tl suolaa. Ruskista jauheliha pannulla ja mausta se suolalla ja grillimausteella. Pilko keitetyt munat pieniksi ja sekoita täytteen ainekset keskenään. Tarkista täytteen maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Se saa tässä vaiheessa maistua jopa ihan hitusen liian mausteiselle.

Kauli taikina noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla pyöreitä pohjia halkaisijaltaan noin 15 cm. Muotiksi käy vaikkapa muovipurkki tai pieni lautanen. Laita pyörylän toiselle puolelle täytettä 2-3 ruokalusikallista. Taita toinen puoli kanneksi päälle ja nipistele reunat tiukasti kiinni. Pistele haarukalla pinnalle pari reikää. 

Kuumenna öljy kattilassa tai rasvakeittimessä 170 -asteiseksi. Paista piirakoita öljyssä noin 2 minuuttia per puoli. Nosta valumaan esim. pellille leivinpaperin päälle.

Täytä piirakat esimerkiksi keitetyillä nakeilla tai paistetulla lenkkimakkaralla, ketsupilla, kurkkusalaatilla, sinapilla tai syö ihan sellaisenaan.