Gluteenittomat nokkossämpylät -jauhojen väärinkäyttöä?

Nokkossämpylät

Jauhojen väärinkäyttöäkö? Nokkoslettu-jauhoja sämpylään? Kyllä vain. Nokkonen on tunnetusti hyvä ja terveellinen ainesosa, mutta ainakin itse olen huono sitä käyttämään. Sämpylöihin se kuitenkin sopii oikein hyvin, eikä maistu niissä liian hallitsevasti. Tässä ohjeessa on käytetty kahden kohotuksen taktiikkaa, jota ei usein käytetä gluteenittomassa leivonnassa. Tästä ollaan varmasti puolesta ja vastaan, mutta itse olen saanut sillä kuohkeampia näistä kun yhdellä kohotuksella.

12 pientä sämpylää

  • 100 g Virtasalmen Viljatuotteen vaalea gluteeniton jauhoseosta 
  • 90 g Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton Nokkoslettujauhoseosta
  • 150 g Perunajauhoja
  • 1,5 tl Suolaa
  • 1 rkl Sokeria
  • 1 tl Ksantaania
  • 1 rkl Psylliumia
  • 50 g Hiivaa
  • 3 dl Vettä
  • 0,5 dl Öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vaivaa joukkoon kuivat aineet ja öljy. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa noin 4 minuuttia. Anna taikinan kohota tunnin verran liinan alla.

Leikkaa taikina 12 osaan ja pyörittele sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota pellillä liinan alla vielä tunnin ajan. Paista sämplylät uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia.