Gluteenittomat perunapiirakat

Gluteenittomat perunapiirakat

Ohje julkaistu Keskiviikko-lehdessä 15.11.2017.

Innostuin pitkästä aikaa leipomaan piirakoita. Hassua, että samaan aikaan alkoi erään television leivontakilpailun aiheuttama kohu oikean laisesta Karjalanpiirakasta. Minä tein kuitenkin perunatäytteellä. Varmasti nyt joku siellä kotona miettii, että oikea on riisitäytteellä. Mutta eihän tämä gluteeniton versio ole ”aito” muutenkaan. Nämä ovat siis gluteenittomia perunapiirakoita, eivätkä missään nimessä Karjalanpiirakoita. Veden määrä kuoritaikinassa on suurempi kun perinteisissä piirakoissa. Nämä jauhot tuntuivat sitä tarvitsevan, jotta taikinasta tuli hyvin kaulittava.

Kuoritaikina:

  • 2,5 dl kylmää vettä
  • 1 dl Virtasalmen Viljatuotteen tummaa Teff-jauhoa
  • 3 dl Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • ¾ tl suolaa

Täyte:

  • 1 kg perunoita
  • 1-2 dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 tl sokeria
  • 2 rkl voita
  • 1 kananmuna

Voiteluun:

  • 100 g voita
  • 0,25 dl vettä

Valmista perunamuusi. Kuori, pilko ja keitä perunat pehmeiksi. Soseuta ja lisää maito, mausteet ja voi. Muusi saa olla hieman löysempää kun ruokana. Lisää kananmuna jäähtyneeseen muusiin. Valmista kuoritaikina sekoittamalla kylmään veteen muut ainekset puuhaarukalla. Sekoita taikina sileäksi ja kiinteäksi. Ripottele pöydälle jauhoja ja kauli taikinasta noin 0,5 cm paksuinen levy. Painele taikinasta juomalasin reunalla pyörylöitä. Kauli pyörylät ohuiksi ja lado ne päällekkäin kelmun alle. Laita jauhoja kuorien väliin etteivät tartu yhteen. Ota kuoret muutama kerrallaan pöydälle, levitä keskelle täytettä noin 1 cm paksuinen kerros. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä. Paista 275-300 asteessa noin 15 min. Voitele paiston jälkeen sulatetulla voin ja veden seoksella. Tarjoa munavoin kera.

Ps. Jos tykkäsit ohjeesta klikkaathan alla olevaa tähteä, kiitos.