Gluteenittomat täytetyt leipärullat

Täytetyt leipärullat, gluteeniton

Ohje julkaistu Keskiviikko-lehdessä 27.12.17.

Olen usein sanonut että pizzat ja piirakat ovat todella käteviä, kun niin voi käyttää kaikki jääkaapin jämät. Tämä leipärullien ohje sopii samaan oikein hyvin. Tätä voi muunnella loputtomiin. Täytteeksi voisi yhtä hyvin käyttää vaikka pieneksi pilkottua joulukinkkua, jos sitä on jäljellä. Myös metvursti tai salami antavat mukavasti makua. Kevyempään versioon voisi käyttää vihreää pestoa. Jos taas ei pidä mascarponesta voisi tilalle käyttää sweet chili tai barbeque-kastikettakin. Myös maustetuilla tuorejuustoilla saa mukavaa vaihtelua. Jauhojakin voi vaihdella. Kaurahan ei sovi kaikille gluteenittomille, mutta yhtä hyvin sen voisi korvata esimerkiksi riisi- tai maissijauholla. Ohjeeseen käyvät kaikki hieman karkeammat jauhot. Ihan puuterimaisen hienojakoiset eivät välttämättä toimi, mutta lähes kaikki muut sopivat vallan hyvin. Itse tykkään usein sekoitella eri jauhoja, jotta taikinaan saa uusia makuja. Aivan yhtä lailla koko jauhomäärä voisi olla yhtä ja samaa jauhoseosta. Pelkkää kaurajauhoa en kuitenkaan suosittele kokeilemaan ainoana jauhona, sillä se helposti tekee taikinasta kitin joka ei tahdo kohota. Täytettä leivissä saa kuitenkin olla harvakseltaan ja kastiketta ohuelti, jotta taikina jaksaa kohota.

Taikina:

  • 5 dl maitoa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 rkl psylliumia
  • 2 tl ksantaania
  • 2 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta härkäpapujauhoseosta
  • 4 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta kaurajauhoseosta
  • 3 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 0,5 dl rypsiöljyä

Täyte:

  • 250 g Mascarponejuustoa
  • 85 g Sinihomejuustoa
  • 200 g Savukinkkusuikaleita

Lämmitä neste hieman yli 42-asteen. Sekoita siihen psyllium, siirappi ja suola. Anna turvota noin 10 minuuttia. Lisää pieneen jauhomäärään ksantaani sekä kuivahiiva. Alusta noin puolet jauhoista taikinaan, lisää öljy ja loput jauhot. Taikina saa jäädä hieman pehmeäksi.

Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Kauli puolikkaasta taikinasta ohut levy jauhotetulla alustalla. Levitä levyn päälle puolet mascarponesta. Ripottele päälle puolet kinkkusuikaleista ja murustele sinihomejuustosta puolet. Kääri taikina rullalle kun kääretorttu. Tee toinen leipä samoin ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Peitä liinalla ja anna kohota vähintään puoli tuntia. Voitele kananmunalla ja paista uunissa alatasolla 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

Ps. Jos tykkäsit ohjeesta, painathan alla olevaa tähteä.