Hawaijin pataa uudella tavalla, gluteeniton

 

Hawaijin pata -piirakka

On taas tullut aika siivota mökin ruokakaapit. Kun ei ollut kananmunia, eikä monia muitakaan aineksia niin syntyi Hawaijin pata -piirakka. Perinteisessä mallissaan tämä nopea ja helppo pussipata ei nyt innostanut perinteisessä muodossaan. Kuten olen ennenkin sanonut, piirakka on siitä kätevä että sinne voi piilottaa lähestulkoon mitä tahansa kaapista löytyviä aineksia. Sähköttömällä mökillä ei myöskään ole mitään yleiskoneita tai vatkaimia käytössä, joten taikinan pitää olla helposti tehtävissä ilman kovaa vatkaamista. Kaasutoiminen uuni sentään on paistamiseen.

Pohja:

  • 100 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
  • 2 dl juustoraastetta
  • 2 dl gluteenitonta jauhoseosta, esim. Virtasalmen Viljatuote Pullajauhoseos
  • 0,5 tl suolaa

Täyte:

  • 5 dl vettä
  • 1 prk (400 g) tomaattimurskaa
  • 1 pss (195 g) Jalostajan Hawaijin pata- aineksia
  • 3 tl Sweet Chili -dippimaustetta
  • 300 g jauhelihaa tai pilkottuja jauhelihapihvejä tai lihapullia
  • Pinnalle juustoa siivuina

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. 

Valmista täyte. Ruskista jauheliha tai pilko jauhelihapihvit/lihapullat pieniksi. Laita kattilaan 5 dl vettä ja keitä. Kun vesi alkaa kiehua lisää tomaattimurska, pata-ainekset ja dippimauste. Keitä noin 15 minuuttia ja lisää jauheliha tai pihvit/pullat sekaan.

Nypi pohjan ainekset tasaiseksi massaksi ja levitä massa piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halk noin 24 cm). Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia ennen täytteen lisäämistä. Levitä täyte pohjan päälle ja lisää pinnalle juustosiivuja. 

Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia kunnes juuston pinta on kauniin kullanruskea.

Anna jäähtyä hetki ja tarjoa esim. salaatin kera.