Hyrräkeksit, gluteeniton

Hyrräkekseissä maistuu suklaa, vanilja ja sitruuna. Niiden valmistus vie jonkin verran aikaa, mutta sillä aikaa kun taikina lepäilee jääkaapissa voi hyvin puuhastella jotain muuta.
55 pikkuleipää
250 g suolatonta voita
150 g tomusokeria siivilöitynä
1 tl vanilja-aromia
230 g gluteenittomia jauhoja siivilöitynä
2 rkl sitruunamehua
30 g makeuttamatonta kaakaojauhetta

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Vähennä nopeutta ja lisää vanilja.
Jaa taikina kahteen kulhoon. Lisää toiseen kulhoon 125 g jauhoja sekä 1 rkl sitruunamehua ja sekoita hyvin.
Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle ja alusta taikina kevyesti palloksi. Laita taikina pakastuspussiin ja jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
Sekoita loput jauhot, sitruunamehu ja kaakao toiseen, käsittele samoin ja laita jääkaappiin.
Kauli ensin toinen taikina noin 24×30 cm levyksi leivinpaperin päällä. Kauli toinen taikina samoin. Käännä taikina toisen päälle, niin että sinulla on tumma ja vaalea kerros päällekkäin. Poista päälimmäinen leivinpaperi. Pidä levyjä jääkaapissa noin 15 min.
Kääri taikinat rullalle pitkältä sivulta aloittaen. Käytä leivinpaperia avuksi rullaamiseen samoin kun kääretortussa. Laita rulla jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi, kunnes se on napakka. Leikkaa rulla ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne pellille.
Paista 180 asteessa noin 13-15 min kunnes keksit ovat kullanruskeita. Siirrä valmiit keksit ritilälle jäähtymään.
PS. jos levyt eivät ole ihan samankokoiset niin leikkaa ylimääräiset reunat pois. Jämäpaloista voi tehdä tavallisia keksejä. Muovaa taikinat yhdeksi palloksi, kauli litteäksi ja ota muotilla pipareita. Paista uunissa noin 8-12 minuuttia koosta rippuen.