Ihannekakku, gluteeniton

Sosiaalinen media on täynnä toinen toistaan upeampia täyte-, hyydyke- ja juustokakkuja, joten onko perinteinen kahvipöydän vakiovieras, eli kuivakakku unohdettu tyystin? Tämä kakku ei kuitenkaan ole kuiva, vaan maukas ja raikas kahvin tai teen ystävä. Kirjoitin tämä reseptivihkooni joskus 2000-luvun alussa, enkä ole älynnyt kirjoittaa ylös julkaissutta lehteä. Alkuperäinen ohje oli valtavan suuri, joten olen pienentänyt sen omiin kakkuvuokiini sopivaksi. Muuttelin myös hieman mittoja, sillä alkuperäisessä ne oli kahvikuppeina. Minusta desilitrat ovat helpompia. Olen tehnyt tätä ohjetta vuosia, ja se onkin yksi luottoresepteistäni. Alkuperäinen oli myös vehnäjauhoilla tehty, joten tässä toimii myös vehnäjauho samalla jauhomäärällä.

Ohje 1,5 litran vuokalle.

  • 2 kananmunaa
  • 2,5 dl sokeria
  • 2,5 dl Semper Fin Mix tai muu hienojakoinen gluteeniton jauhoseos
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 0,5 dl vettä
  • 100 g voita
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna (TAI 1 tl vaniljasokeria)
  • Vuokaan: voita ja gluteenitonta korppujauhoa

Voitele ja jauhota 1,5 litran rengasvuoka. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Kiehauta kattilassa vesi ja sulata voi siihen. Lisää munavaahtoon jauhoseos sekä kuuma voi-vesiseos. Sekoita huolella, jotta rasva sekoittuu kunnolla taikinaan. Lisää joukkoon appelsiininkuoriraaste (tai vaniljasokeri). Kaada taikina vuokaan. Paista uunin keskitasossa 175-asteessa noin 45 minuuttia. Koita tikulla kypsyyttä. Kakku on valmis kun tikkuun ei tartu taikinaa. 

Anna jäähtyä vuokassa kunnolla ennen kumoamista. Olen huomannut että heti lämpinä kumottaessa kakku murtuu helposti.