Itsenäisyyspäivän Lippuleivokset gluteeniton

Itsenäisyyspäivän Lippuleivokset

Julkaistu Keskiviikko-lehdessä 6.12.2017.

Suomi täyttää tänään 100-vuotta. Halusin tehdä juhlan kunniaksi jotain herkullisia leivoksia. Niitä voi sitten maistella kunnon kahvin kera Linnan juhlien pukuloistoa ihaillessa. Kun aloin miettimään mitä leipoisin, tuli mieleeni mustikka. Syksyllä näitä tuli kerättyä lähimetsistä ja keitettyä hilloksi. Minusta näihin leivoksiin kuului ehdottomasti kotimaisista marjoista tehty hillo, ja kyllähän mustikka sopi teemaan väriltäänkin. Koristeluksi ajattelin yksinkertaista Suomen lippua, joka on helppo tehdä tällaisen sunnuntaipursottajankin, kuten minä.

Ainekset:
250 g voita
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl perunajauhoja
3 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta Pullajauhoseosta

Väliin:
Mustikkahilloa

Kuorrute:
300 g tomusokeria
4 rkl sitruunamehua
(2 rkl vettä)
Sinistä elintarvikeväriä
 

1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää vaniljasokeri sekä jauhot ja sekoita tasaiseksi.
2. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Taputtele tasaiseksi. Taikina on tarttuvaa, joten kostuta kädet kylmällä vedellä niin se ei tartu käsiin.
3. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.
4. Anna jäähtyä. Leikkaa jäähtynyt levy kahtia. Levitä mustikkahilloa toiselle puolikkaalle ja nosta toinen sen päälle. 
5. Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta paksuhko massa. Ohenna tarvittaessa vedellä. Ota pieni määrä kuorrutetta sivuun. Värjää se sinisellä elintarvikevärillä ja laita pursotuspussiin.
6. Levitä valkoinen kuorrute tasaisesti levyn päälle. Pursota sinistä kuorrutetta ristikoksi kuten lipun kuviot. 
7. Nosta jääkaappin ja anna jähmettyä pari tuntia. Leikkaa sopiviksi leivospaloiksi ja herkuttele.