Kaksi piirakkaa, sama pohja (gluteeniton)

Kun aamulla selvisi että tänään on vieraitakin tulossa, niin tassut taikinaan taas. Pakastimessa oli vielä viime vuotisia mustikoita. Nythän on hyvä aika käyttää ne pois kun kohta saa uusia. Tein reilun kokoisen taikinan koristeluja varten, mutta sitähän jäikin mukavasti vielä toiseenkin piirakkaan. Siitä tuli jälleen "mitä kaapeista löytyy" -mallinen suolainen piirakka.

Taikina:

  • 200 g pehmeää voita
  • 1 dl hienoa sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton kaurajauhoseos
  • 2,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen rouheinen gluteeniton jauhoseos
  • 1 tl suolaa

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja vatkaa sekaisin. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina kahtia. 

Mustikkapiirakka:

Täyte

  • 5 dl jäisiä mustikoita
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl perunajauhoja

Voitele vuoka (halkaisija noin 25 cm). Levitä puolikas taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele marjat pohjalle. Sekoita täytteen muut ainekset keskenään ja levitä mustikoiden päälle. Nappaa jäljelle jääneestä taikinasta vähäsen koristeluihin. Tee koristelut piparimuotilla tai veitsellä leikaten kaulitusta taikinasta. Käytä reilusti jauhoja kaulinnassa, jottei taikina tartu alustaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Suolainen piirakka:

Täyte

  • 100 g herne-maissi-porkkanaa (pakaste)
  • 100 g kinkkusuikaleita
  • 50 g salamisuikaleita
  • nokare Aura-juustoa
  • 100 g juustoraastetta
  • 3 kananmunaa

Voitele vuoka (halkaisija noin 23 cm) ja taputtele jäljelle jäänyt taikinan puolikas vuoan pohjalle ja reunoille. Ripottele pohjalle herne-maissi-porkkana -sekoitus, kinkku- ja salamisuikaleet. Murenna Aura-juustoa pieniksi paloiksi päälle. Sekoita juustoraaste ja kananmunat keskenään ja levitä seos täytteen päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 25- 30 minuuttia.