Päärynäpiirakka, gluteeniton

Päärynäpiirakka, gluteeniton

Rapea, vähän keksimäinen pinta ja pehmeä, herkullinen sisus tekevät tästä piirakasta yhden lemppareistani.

Pohja:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 dl hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • 4,5 dl gluteenitonta jauhoa (esim. Sunnuntai gluteeniton jauhoseos)
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte:

  • 1 prk päärynän puolikaita omassa mehussa
  • 1 dl vettä
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl jauhettua kardemummaa

Voiteluun:

  • 1 kananmuna

Valuta liemi päärynän puolikkaista, ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Laita kaikki täytteen ainekset kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia.

Voitele piirakkavuoka (halk. 24 cm) kevyesti. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Ota taikinasta erilleen 1/3 osa. Taputtele loput taikinasta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kaada täyte pohjan päälle. Kauli erilleen otettu kolmannes taikinasta leivinpaperin päällä ja ajele siitä suikaleita taikinapyörällä tai veitsellä. Nostele suikaleita piirakan päälle ristikkäin ja painele kiinni reunoihin. Taikinan jämistä voi myös leikellä kuvioita koristeiksi piparimuotilla. Voitele pinta kananmunalla.

Paista uunissa 200 asteessa noin 30-35 minuuttia kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Päärynäpiirakka maistuu sinälläänkin, mutta lämpimän piiraan kanssa tarjottu vaniljajäätelö tai vaahdotettu vaniljakastike kruunaa herkun.