Perinteinen sitruuna-marenkipiiras gluteenittomana

Pirteän sitruunan ja makean marengin yhdistelmä on vastustamaton ja se onkin tehnyt tästä piirakasta yhden kaikkien aikojen suosikeistani. Maku on raikas, eivätkä piirakka tarvitse kalliita tai erikoisia raaka-aineita.

Pohja:

  • 2,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen Gluteenitonta kaurajauhoseosta
  • 1 rkl hienoa sokeria
  • 100 g voita
  • 1 kananmunan keltuainen

Sitruunakiisseli:

  • 4 dl vettä
  • 1,5 dl hienoa sokeria
  • 4 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 1 dl sitruunan mehua
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl voita

Marenki:

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 1 dl hienoa sokeria

Nypi jauhot, sokeri ja rasva sekaisin. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan  (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 10-12 minuuttia.

Anna jäähtyä täytteen teon ajan. Tee kiisseli. Mittaa kattilaan kaikki muut ainekset, paitsi voi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli sakenee. Lisää voi ja sekoita. Anna jäähtyä ja kaada pohjan päälle.

Valmista marenki vatkaamalla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri sekaan pienissä erissä. Marenki on valmista kun kupin voi kääntää ympäri ilman, että vaahto valuu. Nostele lusikalla tai pursota vaahtoa kiisselin päälle reunoille asti. 

Paista uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaalean ruskeaa. Jäähdytä ja tarjoa samana päivänä.