Peruna-kaurasämpylät, gluteeniton

Edes puhdas, gluteeniton kaura ei sovi kaikille gluteenittomille. Minulle se kuitenkin tuntuu sopivan. Kaura antaa mukavaa makua ja rakennetta sämpylöihin, ja siksi sitä onkin tässä ohjeessa kahdessa muodossa. Kaurajauho ei yksistään kuitenkaan toimi, vaan taikinasta tulee liisteriä jos pelkällä kauralla koittaa tehdä. 

Ainekset:

  • 1 pkt hiivaa
  • 0,5 l kädenlämpöistä vettä
  • 0,5 pussia (50 g) perunamuussijauhetta
  • 2 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta kaurajauhoseosta
  • 2 dl Virtasalmen Viljatuotteen rouheista gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl suolaa 
  • 0,5 tl sokeria
  • 1 dl Virtasalmen Viljatuotteen höyrytettyjä gluteenittomia kaurahiutaleita

Sekoita hiiva kädenlömpöiseen veteen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää parissa erässä nesteeseen. Vaivaa taikinaa kunnolla. Esim. yleiskoneessa noin 5 minuuttia. Leivo taikina saman tien sämpälöiksi. Tämän taikinan on tarkoitus olla mahdollisimman löysää, joten leivo se jauhotetulla alustalla tasaiseksi levyksi ja leikkaa sämpöläistä ruutuja. Jos reunapaloista jää kovin paljon pienemmät, voit leipoa ne vielä uudelleen ruuduiksi.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.