Raparperitäytteinen Brita-kakku, gluteeniton

Brita-kakun viehätys perustuu siihen ,että makean marenki ja hapokas raparperi luovat mielenkiintoisen yhdistelmän. Marengin rapeus sekä täytteen ja pohjan pehmeys tekevät vielä oman viehätyksensä kakkuun.

Pohja:

  • 125 g leivontamargariinia
  • 1 dl sokeria
  • 3 kpl keltuaisia
  • 1,5 dl hienojakoista gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semper Fin Mix
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kevytmaitoa

Pinnalle:

  • 3 kpl valkuaisia
  • 1,5 dl sokeria

Täyte:

  • 5 dl raparperin paloja
  • 0,75 dl sokeria
  • 0,5 tl kanelia
  • 1 rkl vettä
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl kuohukermaa

 

Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon yksitellen. Yhdistä leivinjauhe jauhoihin ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Voitele leivinpaperi. Levitä taikina paperille pellin kokoiseksi.

Pese ja kuivaa työvälineet. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen vaahtoon. Kun vaahto on kiinteää, levitä se varovasti pohjan päälle pellille. Vanha ohjehan, että valkuaisvaahto on valmista kun kulhon voi kääntää ympäri ilman että vaahto valuu.

Paista 175-asteessa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes marenki on saanut kauniin kullanruskean värin. Anna jäähtyä.

Laita raparperin palat, sokerit, vesi ja kaneli kattilaan. Kiehauta kunnes raparperit ovat pehmenneet. Anna seoksen jäähtyä. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja yhdistä se raparperiin.

Leikkaa jäähtynyt kakkulevy kahtia isommaksi kakuksi, tai neljään osaan pienemmäksi mutta korkeammaksi kakuksi. Levitä täytettä väliin ja pinoa levyt päällekäin. Koristele esim. mansikoilla.

Valkuaisvaahto on valmista kun kupin voi kääntää ympäri ilman, että vaahto valuu
Valkuaisvaahto levitetään varovasti pohjan päälle, sillä taikinan sekoittuminen voi saada vaahdon lasehtimaan.