Roskartelua -Kassi karkkipapereista

Roskartelua eli askartelua roskista. Tämän työn kohdalla materiaalin kerääminen ei ollut ollenkaan tylsää hommaa, vaikken kaikkia ihan yksin syönytkään. Tekniikka oli minulle uusi, ja ajattelin tehdä ensin pikkukassin, jossa on hyvä kuljettaa kutomusta. DaCapo-kassia ei tullut tekovaiheessa kuvattua, joten pitihän se alkaa jo tekemään uutta, että sai kuviakin.Tarvikkeet:
Karkkipapereita (tähän pieneen kassiin meni vajaa 350 g rasiallinen)
Silitysrauta
Leivinpaperia
Kontaktimuovia
Sakset
Ompelukone

Jos haluat sangoista tukevammat, ompele niiden sisälle nauha. Tein kassin kevyeen kanteluun, joten en laittanut näitä. Painavampien juttujen kantoon kannattaa varmasti myös vuorittaa kassi esim. puuvillakankaalla.

 Työvaiheet:
1. Avaa karkkipaperit
2. Silitä ne suoremmiksi. Itse silitin ne leivinpaperin välissä, jottei silitysrautaan tartu mitään ylimääräistä. Lämpötila vaatii kokeilua, sillä se vaihtelee eri raudoilla. Minulla II-teho oli sopiva. Älä käytä höyryä.
3. Silitetyt paperit, nyt niitä on helpompi käsitellä.
4. Aseta paperit limittäin, niin että reunat ovat päällekkäin noin 0,5 cm. Laita taas leivinpaperi päälle ja silitä, niin ne tarttuvat kiinni toisiinsa.

5. Nyt on kaksi paperia yhdistetty pötköksi. Tee niin monta kun haluat kappaleen korkeudeksi. DaCapossa oli korkeus viisi paperia.
6. Aseta valmiit pötköt leveyssuunnassa noin 0,5 cm päällekkäin ja silitä taas kiinni. Toista niin monta kertaa kunnes kappaleen leveys on riittävä. DaCapossa leveys on kolme paperia.
7. Silitetyt palaset pysyvät kiinni toisissaan vaikka nostat kappaleen ilmaan. Jos eivät pysy, nosta hieman lämpöä tai pidennä silitysaikaa.
8. Kappale on valmis muovitettavaksi.
9. Leikkaa kontaktimuovista hieman kappaletta isompi pala ja liimaa se työn takapuolelle. Leikkaa ylimääräinen kontaktimuovi reunoilta pois. Liimaa toinen pala kontaktimuovia työn etupuolelle. Karkkipaperit jäävät siis kahden kontaktimuovin väliin.
10. Sangat on tehty niin, että karkkipaperi on silitetty ensin 8 kpl pötköön pituussuunnassa. Koko pötkö on käännetty kaksinkerroin ja silitetty yhteen. Näitä tarvitaan kaksi pötköä.

Ompelu:

- Ompele ensin sivusaumat ja pohja. Leikkaa ylimääräinen saumavara pois.
- Taita alanurkat kolmioksi niin, että sivusauma jää keskelle ja ompele (ks.kuva). Leikkaa kolmion ylimääräinen pala pois.
- Käännä kassin yläreuna sisälle päin, ja käännä vielä uudestaan. Ompele käänne kiinni.
- Tikkaa kassin sangat ympäriinsä melko läheltä reunaa.
- Ompele sangat kiinni kassin reunaan
- Käännä oikein päin ja valmis!
Samaisesta materiaalista syntyi myös askartelu-alusta: