Eläinten viikko 2016 - teemana hevonen

Eläinten viikko on SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vuonna 1959 aloittama eläinten hyvinvoinnin teemaviikko. Tänä vuonna teemana on hevonen. SEY kampanjoi teemaviikkoa tällä kuvalla (tässä linkki lähteeseen, SEY:n sivuille missä muutenkin tietoa tämän vuoden teemaviikosta):

Kuva on aiheuttanut runsaasti kritiikkiä hevosihmisten keskuudessa, ja itse liityn "kriitikoiden" joukkoon. Kuva aukeaa parhaiten lähinnä hevosihmisille. Vai kuinkakohan moni ei-hevosihminen ymmärtää rollkurin, hevosen anatomian, sopivien varusteiden merkityksen tai kipuilmeiden/signaalien päälle? Joku ei-hevosihminen saattaa nähdä kuvassa vain hevosen, jota ainoastaan ratsastetaan, jolloin ratsastus = kipua ja kärsimystä, ja se on valitettavan väärä mielleyhtymä. Hevosihminen bongaa tästä kuvasta montakin hälyyttävää asiaa. 

Edit: jotta taas hieman tarkennan itseäni, niin mielestäni tämän kuvan kanssa on pahasti mennyt kohderyhmää ajatellen puurot ja vellit sekaisin. Hevonen on Eläinten viikon teemana ihana ajatus, ja varainkeruu opetusmateriaalia varten hieno idea. Toteutus vain on mielestäni kertakaikkiaan epäonnistunut. Kuva ei kerro hevosista tietämättömille ihmisille yhtään mitään, ja jos tämän avulla saadaan jotain varoja kerättyä niin toivon sen tuloksena tuotettavan materiaalin olevan oikeasti asiantuntevaa.

Hevosten kohtelu on lajin sisällä aiheuttanut viime vuosina (onneksi) kovasti kuplintaa. Minusta on hienoa, että asiasta keskustellaan ja tietoutta lisätään. Vaikka hevonen onkin valtava ja voimakas eläin, on se alistettavissa kivulla ja pelolla. Toivon, että kovien keinojen ihannointi alkaisi häviämään olemattomiin. Tämä kuitenkin vaatii kiinnostusta ja motivaatiota oppia tuntemaan hevonen, kehittää omia taitojaan. Kukaan ei ole mestari syntyessään, mutta asenteella pääsee pitkälle. Mm. hevosen kipuilmeistä on tehty tieteellinen tutkimus, An equine pain face (Karina B Gleerup, Bjorn Forkman, Casper Lindegaard & Pia H Andersen). Tutkimukseen pääset perehtymään tästä linkistä (englanniksi). Alla lyhyt esimerkkivideo tutkimuksesta (video peräisin Horses and People -lehden artikkelista).  Suomennettuna tunnistettavia hevosen kipuilmeitä ovat korvat epäsymmetrisesti ja matalalla, silmäluomien kulmikkuus, kireät lihakset, laajentuneet ja jännittyneet sieraimet sekä jännittyneet huulet. Youtubesta lisää videoita voi etsiä lisää hakusanoilla pain face (horse tai equine), tai esim rollkur videot ovat aika paljon kertovia... Muistakaahan kuitenkin lähdekritiikki.

Eläinten viikon kunniaksi haastan teidät kaikki perehtymään tarkemmin hevosen eleisiin ja ilmeisiin, kivuttomaan käsittelyyn ja ratsastamiseen sekä sopiviin varusteisiin. Hyvää Eläinten viikkoa, hellikää hevosianne <3

Kuva M-L Reijola