Must have -asiat hevosenomistajalle

Minulla on omistuksessani ollut hevosia nyt suunnilleen seitsemän vuotta, sitä ennen ylläpitohevosia. Ei mikään ihan hirveän pitkä aika, mutta tällaiselle kontrollifriikille ihan riittävä aika tietää mitkä asiat on ehdottomasti oltava ja toimittava. Meitä hevosenomistajia on ihan yhtä montaa sorttia kuin lajin harrastajiakin, jokainen tykkää tehdä asiat vähän omalla tavallaan. Nämä minulle tärkeät asiat lienee mukavuudenhaluisen, treenaavan "täti"ratsastajan ja sekopäisen tarkan hevosenomistajan näkökulmasta. Näitä must have -asioita alkaa pikkuhiljaa olemaan loputtomasti, joten listaillaan nyt ainakin osa olennaisia.

Onnelliset Talli Sundbergin asukkaat.

Hyvä tallipaikka
Kyllä aikalailla kaikki lähtee tästä liikenteeseen, ja tästä voisi kirjoittaa ihan oman postauksensakin... Jos tallilla ei homma toimi eikä ole kivaa, niin lähtee siitä harrastamisestakin hauskuus. Itselleni sopivan paikan löytäminen on ollut aikamoinen taiteenlaji Kouvolasta muuton jälkeen. Siellähän olen asunut suurimman osan elämästäni, ja hevosetkin olivat 5-6 vuotta samalla tallilla. Ja nyt meillä on täällä kotkassakin ihana tallipaikka, josta en kyllä lähde kulumallakaan. Jokainen voi laittaa omaan elämäänsä sopivaksi tärkeysjärjestyksen vaatimuksilleen. Näillä leveysasteilla maneesi näyttää talvisin olevan välttämättömyys jos haluaa treenailla, mutta Kouvolassa asuessani pärjättiin ihan hyvin kymmenisen vuotta ilmankin. Nyt sitä vain on päässyt "sokeroitumaan" ja tottumaan liian hyvään... ;) Omasta mielestäni ehdottomasti tärkeimpiä asioita ovat:

- Hevosten hyvä, asiantunteva(!!!!) hoito ja myös asiakashevosista välittäminen (ja tämä osio sisältää ihan loputtomasti asioita heinistä, tarhaamisesta, ruokinnasta, karsinasijoituksista ym ym ym lähtien). Ja jos ilmenee jotain ihmeellistä, niin siitä ilmoitetaan omistajalle (kontrollifriikille tärkeää). Ihan täydet sataziljoonaa pistettä koko sydämestään hommaa pyörittävälle meidän tallin porukalle <3

- Riittävän tilavat, turvalliset ja ennenkaikkea TOIMIVAT talli- ja oheistilat sekä kiinnostus pitää tilat kunnossa. Hevosten on hyvä olla, loimet kuivuvat, varusteille on tilaa, ratsastuspohjat ovat kunnossa jne jne jne... 

- Hyvät tarhojen pohjat. Onko kokopäivätarhauksestakaan hyötyä, jos hevonen seisoo puolet vuodesta jumissa savessa?

No kumisaappaat, obviously...

Omani ovat sarjaa 15e Prismasta. Ihan mitkä tahansa varrelliset, vedenpitävät kengät käy. Koska kyllä muuten ketuttaa, kun varpaat kastuu ekan puolen tunnin aikana ja pyörit tallilla kuitenkin sen 4 tuntia (ketä yrität huijata sillä, että ehtisit muka ennen nukkumaanmenoaikaa kotiin....)

Jouhienselvitys/karvankiillotus taika-aine!

No hermohan se menee siinäkin, jos yrität 45min nylppiä puruja hännän seasta, koska ratsastamaan ei voi lähteä jos tiedät sieltä mustasta hännästä pilkoittavan jotain perskeleen puusilppua ja se vaan pilaa treenin. Ja takkuisesta hännästä niitä on aika turhauttavaa härkkiä. Siispä minun hevoset ui "shainissa", koska olen laiska ja tykkään sileästä ja kiiltävästä :D Tätä ainetta on hyvä ostaa kerralla paljon, esim. tämä Börjesin on hyvää ja edullista ja sitä näyttäisi ilmestyvän varustearkun nurkista täyttöpullon muodossa yllättävän monta.... :D

Ihan vaan muutama mutteri sopivasti löysällä ja kaikki muumit jossain muualla kuin laaksossa

Niin. Tarviiko sitä nyt niin edes selittää. Onhan tämä vähän hullua puuhaa.

Traileri, vetoauto ja ajokortti

Mikään ei ole niin stressaavaa, kun alkaa säätämään kyytiä klinikalle. Se vielä menisi, jos itseltään löytyisi auto ja kortti, voisi vain vuokrata kopin. Mutta jos ei ole pikku-e korttia, eikä vetoautoa, niin sopivaa yhdistelmää on aika mahdoton löytää pikaisesti vuokralle. Traileri kannattaa ostaa siinä vaiheessa, kun on muutakin matkustelua kun klinikkareissuja. Mutta se pikku-e ei olisi pahitteeksi yhdellekään hevosenomistajalle. Itselläni sitä ei ole, siksipä auto jolla saan vetää B-kortilla omaa pikkuista koppiani ja yhtä hevosta. Ja kyllä vaan on vapauttava fiilis, aina pääsee jos tarvitsee päästä. Ja kuten näkyy, niin koppikaan ei ole mikään tuhansien eurojen luomus, vaan itse remppailtu 80-luvun ruåttalainen. Eihän sen muuta tarvitsekaan olla, kuin riittävän tilava hevoselle ja turvallinen. Aamen.

 

Köyhällä ei ole varaa halpaan

Eli ennemmin satsaa laadukkaisiin varusteisiin loimien, suojien, satuloiden ja suitsien osalta. Ne kestävät vuosia, eikä tarvitse olla kuluttamassa rahaa puolen vuoden välein suurinpiirtein kokonaan uusittavaan varustekaappiin. Ei se määrä, vaan se laatu.

Ja tämän kirjoituksen viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpänä...

Jos et ole sinkku, niin puolisollakin pitää olla mutterit sopivan löysällä. Minun onnekseni tuo oma karvanaama on vähintään yhtä eläinrakas kuin minäkin, ja hevosistakin pitää huolta ja niistä välittää vaikkei hevostallilla viihdykään yhtä mielipuolisia aikoja kuin minä itse. Viettää ne mieluummin autotallin puolella. Ja jos joskus vähän tuppaa yöhommiksi tallin puolella menemään, niin ei se mitään. Kunhan ei joka päivä, sitten jo annetaan (ja sopiikin antaa) palautetta, että mitä jos joskus olisit jossain muualla, esim kotona. No eikö se koti ole tallikin, heh heh?

 Meillä on siinä mielessä hieno (ja kuiviin imevä) tilanne, että kummallakin on kallis harrastus. Puolisolla moottoripyörät ja minulla hevoset. Kumpikaan ei koskaan uskalla kysyä toiselta, että kuinka helvetin paljon nyt tuostakin maksoit, idiootti. Vastauksen tietää kuitenkin, no paljonhan se maksoi. Ja sitten vaan ketuttaa. Vaikka ei saisi, kun kuitenkin itse käytit vähintään saman verran rahaa johonkin ihan mahdottoman tärkeään ostokseen, eikä ole siis varaa toisen ostoksiin puuttua. Hymyilee ja nyökyttelee vaan, niin samaa tekee parisuhdekin! :D Sitten siinä positiivisessa hiljaisuudessa voidaan kumpikin tiedostaa, kuinka tilit on vuosituhannen krapulasta toipumassa pari kuukautta ja hymyssä suin, hiljaa ja kiltisti, syödään vähän nuudelia ja sen sellaista tai käydään porukoilla syömässä. Mutta jumankauta, että on moottoripyörässä nyt uudet kiiltävät hiilikuitukatteet ja hevosella päällään vaikka maailmanlopun ja Donald Trumpin (vaiko sama asia?) kestävä superloimi.

Onneksi tämä meidän opiskelijaelämäkin vielä joskus loppuu.... :D Darling, you are the best <3 Eikä se onneksi herää, vaikka vieressä haisee hevonkukkuuuuu.