Onko toisen henki arvoton?

Toisten asioihin puututaan mielellään, mutta kun sille oikeasti olisi tarvetta ollaankin kädettömiä. Tällä viikolla kuulin niin häiriintyneestä tilanteesta, että on yöunet olleet vähän heikompia. Eläintensuojelu on aina ollut sydämeni asia ja kaltoinkohtelusta kuuleminen saa päivärytmin sekaisin. 

Kuva Taija Liiri

Ihan ensimmäisenä täytyy sanoa, että kyseisen tapauksen tiimoilta en itse ole ollut paikalla enkä tiedä mikä on totta ja mikä valetta. Kuitenkin vaikka tämäkin tapaus olisi ollut vain ja ainoastaan huhupuhetta (mitä se ei kuitenkaan kokonaisuudessaan ole), niin näitä tapauksia kyllä valitettavasti on. Ihan teoreettisena esimerkkinäkin se laittaisi veren kiehumaan. Nyt oli kyseessä heitteille jätetty hevonen. Sain tiedon, että n. viikon verran on eräälle pellolle yksin jätettynä ollut yötä päivää, ilman ruokaa hevonen. Tieto jo tällaisenaan on hätäännyttävä, äkkiä saatava apua. Tieto tuli kesken työpäivän ja pasmathan siinä meni sekaisin. Piti alkaa selvittää tarkempaa sijaintia, jotta voisin kiireesti ottaa viranomaisiin yhteyttä. Ilmoitusta nimittäin seurasi vielä tieto, että kukaan ei uskalla puuttua asiaan tilanteeseen liittyvän henkilön vuoksi. 

Ihan oikeasti!!!! Itku!!! En osaa enkä kykene riittävästi sensuroimaan ajatuksiani ja tunteitani, että voisin ne tähän kirjoittaa. Kuka voi olla niin lapanen, ettei edes nimettömänä tee ilmoitusta tai mene eläintä hädän hetkellä auttamaan? Vai onko toisen henki todella niin arvoton, ettei puuttua voi koska sitten joku suuttuu? VIIKON SEISONUT HYLÄTTYNÄ. Puuttuisitko, jos siellä pellolla olisi seissyt viikon verran lapsi ilman suojaa ja ruokaa?! Ikävä kyllä eläin on yhtä avuton ihmisen julmuuden alla, kuin lapsikin. Koko viikon oli lämpötila hätäisesti plussan puolella ja vettä tullut kaiken aikaa. Samana päivän kun asiasta kuulin, ennenkuin ehdin tarkkaa sijaintia selvittää, kun ensilumi satoi maahan tuli tieto että hevonen oli päässyt taivaslaitumien lepoon. Hevonen oli lopetettu, joku oli vihdoin puuttunut, antanut armoa. 

Toisten asioihin puututaan mielellään. Arvostellaan ratsastustaitoja, hevosen ulkomuotoa, ratsastajan varusteita, hevosen varusteita... Ihan mitä ikinä vain keksiikään, etenkin jos toinen ei pysty satsaamaan rahaa sen verran kuin itse tai hevonen on vaikka herra paratkoon väärän rotuinen/sukuinen/väärästä maasta. Ja ihan sama pätee koiraharrastuksessa tai missä vaan eläimiin liittyvässä. Koetaan, että ollaan oikeutettuja toteamaan ääneen toisen alempiarvoisuus, tietämättömyys. Ja mieluiten selän takana läyhäten, sen sijaan että ystävällisesti voisi sanoa jotain kannustavaakin. Mihin katoaa se tieto ja taito, "ylempiarvoisen" asema siinä kohtaa kun on oikeasti hätä?

Itselleni on kauniisti sanottuna ihan yksi ja sama onko kyseessä hankalan ihmisen, paikallisen kuuluisuuden tai vaikkapa Suomen presidentin eläin tai lapsi. Jos se jätetään heitteille, se tarvitsee apua! Kukaan ihminen ei ole nöyristelemisen arvoinen tässä kohtaa. Ja ilmoituksen tosiaan voi tehdä ihan nimettömänä, kunnalliselle eläinlääkärille tai kiireellisessä virka-aikojen ulkopuolisessa tilanteessa ihan vaikka hätäkeskukseenkin. Puskaradio on siinä mielessä hyvä, että jos et itse tiedä sijaintia niin piiri pieni pyörii ja joku kyllä sen varmasti tietää. Tästä voi tosin olla haittaakin, mikäli asia kantautuu heitteille jättäjän korviin. Monesti näissä tilanteissa tuleekin sitten tarve piilotella tapahtunutta.

Minä pyydän koko sydämestäni, jos näet toisen hädän ojenna käsi ja puutu asiaan. Voi olla, että tämä kirjoitus sohaisee ampiaispesää, mutta aihe on ehdottoman tärkeä eikä minua varsinaisesti ole ennenkään **skamyrskyt hirvittäneet... On totta, että paljon tehdään myös kiusallaan eläinsuojeluilmoituksia. Mielipahaa kummoisempaa tästä ei kuitenkaan aiheudu, mikäli eläinten olot ovat OK. Mutta jos asiat eivät olekaan ok, niin mikään ei koskaan muutu ellei siitä viranomaisille tietoa mene. Täytyy aina muistaa, että ihminen joka kykenee lapselle tai eläimelle pahaa tekemään tarvitsee myös itse apua, se ei ole normaalia eikä tervettä. Paskanjauhaminen ja läyhääminen on väärin, mutta siinä ei ole mitään väärää, että pelastaa jonkun hengen.

Katsokaa ympärillenne, välittäkää ja puuttukaa.

Rauhallista sunnuntaita <3

Kuva Taija Liiri