Syljellä hoitavat lierot - juttua hirudoterapiasta

Minä kokeilen mielelläni aina uusia hoitomuotoja, joten nyt sai olla vuorossa hirudoterapia. Hirudoterapia ei kuitenkaan ole mikään uutuus hoitomuotona, vaan tätä hoitoa antavia työmyyriä on käytetty apureina jo antiikin aikoina. Iilimato eli virallisesti verijuotikas (Hirudo medicinalis) omistaa kolme suuta ja jokaisessa niistä on 90 hammasta. Se imee kohteestaan verta ja vastalahjaksi luovuttaa sylkeään kohteen verenkiertoon ja kudoksiin. Juuripa tuossa syljessä tämän hoidon taika piileekin, sillä sen on tutkittu sisältävän yli 100 erilaista aktiivista ainesosaa. Lyhyesti sanottuna se ohentaa verta, parantaa verenkiertoa ja kiihdyttää aineenvaihduntaa. Iilimadon sanotaan olevan elävä luonnon apteekki. Näillä ominaisuuksillaan se edesauttaa vammoista toipumista.

Iilimatoja voi käyttää esim. nivelvaivojen, jännevammojen, lihasjumien tai haavojen hoidossa. Esimerkiksi Laukon hevoskuntoutuskeskuksella niitä käytetään paljon jännevammojen hoitamisessa. Tässäkin jutussa hoidettavana on hevonen, mutta hoitomuoto sopii erinomaisesti ihmisille kuin vaikkapa koirillekin :)

Lalalla halusin kokeilla hoitoa yllä olevaan vammaan. Sillä on siis aika mojovat arvet toisessa kintereessään, ja samaiseen jalkaan kertyy nestettä myös vuohisen alueelle. Jalka on rtg-kuvattu ja ultrattu, mitään pysyvää vaivaa siellä ei pitäisi olla mutta arpikudosta kylläkin löytyy sisäisestikin. Onneksemme kaikki jänteet ovat siistit ja ehjät.

Nesteily on kuitenkin kroonistunut, ja 8-vuotiaalle hevoselle en vielä huolisi tukkeutunutta aineenvaihduntaa ongelma-alueelle. Odotan mielenkiinnolla hoidon tuloksia :) Lala sai siis madot vuohiseen sekä kintereeseen. Karvat ajeltiin matojen tieltä pois, jotta ne pääsivät tarttumaan esteettä.

Madot ovat tarkkoja kiinnittymiskohdastaan. Linimentillä lotratut kohdat eivät kelpaa. Karvat tulee ajella. Ne haistelevat paikkaansa vamman ja akupisteiden mukaisesti, sitten tarraavat kiinni. Niiden annetaan olla paikoillaan yleensä niin kauan, että ne päästävät itse irti ähkyyn asti juotuaan, toisinaan niitä joutuu vähän kannustamaan lopettelemaan hommat. Hoidon kesto on arviolta plus/miinus 60min. Madot ovat kovin kylmänarkoja, joten ne saavat hoidon ajaksi "peiton päälleen".

Näihin matoihin ei kuitenkaan Suomen luonnossa törmää. Ne lierot, mitä tulee kohdattua kesäpäivinä, ovat hevosjuotikkaita eivätkä ne ime verta. Nyt hoidossa käytetyt madot olivat matkustaneet Liettuasta kasvattamolta. Kyllä, iilimatokasvattamolta! Etenkin Saksassa hoitomuoto on suosittu, ja siellä myydäänkiin vuosittain n. 350 000 viljeltyä verijuotikasta.

Hevoset suhtautuvat yleensä hoitomuotoon leppoisasti. Toisia se saattaa piristää, toisista saattaa tulla hieman flegmaattisempia tai uneliaampia. Voikohan se uneliaisuus siirtyä etänä koiriin.....

Akuutteja vammoja voidaan madoilla hoitaa päivittäin, kroonisille vammoille on hyvä ottaa hoitokertoja muutamia viikon tai kahden viikon välein. Monesti mato ei enää tartu terveeseen/useasti hoidettuun kohtaan. Lalan jalassa nestettä keränneelle alueelle tarttui hanakasti kaksikin matoa miltei samaan kohtaan.

Odotellaan madon irroittautumista.

Verijuotikkaan aineenvaihduntaa ja vertaohentavan vaikutuksen vuoksi puremakohta tihkuttaa verta yleensä 4-12 tuntia hoidon jälkeen, se kuuluu prosessiin. Jos vain on mahdollista, on puremakohtien hyvä antaa vuotaa vapaasti. Meillä hevonen lähti lumeen ja pakkaseen jatkamaan päiväheinien rouskuttelua, jolloin haavakin sai vielä tihkutella. Lialta haavat tulisi kuitenkin suojata, eli hoidon jälkeen karsinaan tai likaisiin oloihin mennessä olisi hyvä olla sideharso ympärillä. 

Meille hoidon tuli tekemään kaverini Anna Kaunisto, tästä pääset Annan Facebook -sivulle. Mikäli Haminan alueella on kiinnostuneita hoitomuotoa kohtaan, niin Anna tekee hoitoja ilman toiminimeä ihan harrastustoimintana. Hinta on siis edullinen opiskelijabudjettiinkin sopiva. Anna tekee myös kraniosakraaliterapiaa. :)

Jään mielenkiinnolla odottelemaan hoidon tuloksia ja uusintakertojakin varmasti otetaan. Tässä vielä pieni videopätkä madoista työntouhussa ;)