Toteutettu unelma #1: Oma hevostalli <3

Ei ole olemassa varmasti yhtäkään hevosenomistajaa, joka ei koskaan olisi edes hetkellisesti haaveillut omasta tallista. Minun haaveeni se on ollut jo pienestä tytöstä asti. Vuosien saatossa sitä on tietysti konkretisoitunut se työn määrä mitä talli tuo tullessaan ja onhan se ihanaa ollut pitää hevosia maneesitallilla. Itsellä kun tuskin koskaan tulee olemaan varaa sellaista rakennuttaa.

Talon ostamisen tullessa ajankohtaiseksi olivat kriteerit aivan erilaiset, kuin mihin lopunperin päädyttiin. Alunperin olin sitä mieltä, että helpompaa on pitää hevoset täysihoidossa ja joku muu pitää huolen puitteista. Onhan tämä mun selkäkin aika sekundaa, joten turha sen kanssa taistella. Lähdimme siis etsimään taloa lähiöiden ulkopuolelta omasta rauhasta, ihan vaan autotallilla.

Kuva Aino Lanki

Sitten lähestyi Papparaisen syntymäpäivä. Se täyttäisi 20 vuotta, samanikäisenä ensimmäinen oma hevoseni lopetettiin. Ensimmäinen hevoseni Lippe oli tosin huomattavasti huonommassa kunnossa kuin Papparainen, mutta silti. Aloin palaamaan järkiini hetkellisestä mielenhäiriöstä ostaa talo ilman tonttia hevosille ja niinpä kriteerit vaihtuivat isoon tonttiin riittävästi kaupungin ulkopuolella, jolla saisi olla tilaa tarhalle mutta ei tarvetta kentälle. Eihän Papparainen "sitten joskus" eläkepäivillään enää tarvitse kenttää. Treenihevonen Lala pysyisi sitten maneesitallilla täysihoidossa. Ja mies huokaillen lähti mukaan kelkkaan, eikun erilaisia taloja katselemaan.

Sattumalta ensimmäisessä kohteessa jota kävimme katsomassa olikin ratsastuskenttä, sitä ei vain oltu mainittu ilmoituksessa. Samoin oli toisessakin katsomassamme paikassa, joka oli ihan varsinainen hevostila. Niinpä kulmat kurtistuivat syvään kurttuun, kun aloin miettimään jotta miksei sitä ostaisi sellaista pientilaa missä olisi kentät ja kaikki. Molemmat hevoset saisi kotiin! Säästäisihän siinä rahaakin, vaikka aika sitovaa se olisi. Ja mies huokasi entistä syvempään, niin lähdettiin etsimään isompia tiluksia jotta neiti saa hevoset kotiin.

Ja niinpä sitten päädyimme yhtenä päivänä Kuolionojan pihaan. Siinä oli kaikkea mitä olimme halunneet: asfalttitien varrella (koska moottoripyörät), lähellä kaupunkia/ruokakauppaa (4min automatka lähimpään kauppaan), iso talo (177m2), paljon autotallitilaa (niitä on 5 eri kokoista ja eri kuntoista), hevostalli sekä tonttia (1,1ha). Kenttää eikä tarhoja ole valmiina, tarhat olisi toiveissa saada tässä kesän aikana jotta hevoset pääsisivät muuttamaan kotiin. Kenttä jäänee ensi vuodelle, onneksi naapuriin on juuri valmistumassa kenttä!

Tässäpä siis kuvia minun tallista <3

Talli on alunperin rakennettu kanalaksi vuonna 1962. Sisäkorkeutta onneksi riittää hyvin myös hevostalliksi. Siinä on sisällä ollut 4 karsinaa, ja kuten näkyy tällä hetkellä ne ovat aikalailla purettu pois. Ulkona näyttäisi minun laskujeni mukaan olleen katoksessa 1-2 karsinaa ja erillisissä kyhäelmissä 2 (joista kuvaa myöhemmin tässä jutussa).

Ylhäällä olevassa kuvassa karsina jonka sisältä kuva otettu on kokoa n. 10m2. Tuo tolppa on ollut väliseinän rajana, ja sen toisella puolella oleva karsina on hulppeat 13m2 (tuleva Papparaisen yksiö). Käytävän toisella puolella kaltereilla varustettu karsina on hieman alle 9m2 ja sen viereinen vinossa oleva karsina on n. 10m2. Karsina muunnetaan kuitenkin pikkuponikarsinaksi, sillä otan käyttööni tallin viereisen autotallin ja ovi sinne kulkee tämän karsinan takaseinästä. 

Tallista on suora kulku tilavaan katokseen, joka tosin uloimmalta reunaltaan on hieman matala. Mahtuu kuitenkin isokin hevonen kulkemaan. Katoksen ajattelin ottaa hevosille käyttöön pihatoksi, jolloin kesäkeleillä voivat olla yötä päivää ulkona silloin kun Papparaista ei tarvitse laittaa pakkolepoon karsinaan :D Se on välillä niin puuhakas, etteivät vanhat nivelet kestä jatkuvaa menemistä. Minusta näyttäisi, että katoksessa on ollut ainakin yksi ellei kaksi karsinaa.

Kuva otettu pellolta päin, ovi menee tallin käytävälle.

Pellon puolelta löytyi vielä kaksi karsinahökötystä. Tässä kuva niistä aikaisin keväällä, silloin en uskaltanut vielä ovia avata ja sinne kurkistella.

Turvettakin oli vielä jäänyt katokseen. Ajattelin, että ainakin vasemman puolimmainen häkkyrä puretaan katostilaksi. Oikean puolimmainen saattaisi mennä jonkinlaisena varastona riippuen sen sisätiloista. Viime viikolla vihdoin kurkkasin noihin sisälle, ja positiivinen yllätys oli oikeanpuolimmaisen häkkyrän betonipohja! Saankin kätevästi lantalan siihen, eikä tarvitse tyrkätä pellolle mitään rumaa siirtolavaa.

Peltoon tulevien tarhojen ja kentän paikatkin olen jo miettinyt.

Pelto on pitkä, suorakaiteen muotoinen. Tuo oikealla häämöttävä lato on siis jo naapurin pellolla, ja kuvan oikeassa reunassa varjoissa näkyy tallirakennus. Pellon vasemmalle sivulle tulee ratsastuskenttä ja oikealle sivulle suoraan tallista alkaa tarhan aidat. Tarhojen aita loppuu n. puoliväliin ratsastuskenttään, jolloin voin säästellä kesälle pikkulaitumen joka jatkuu vielä kentän taakse. Hyvin suunniteltu on ehkä puoliksi tehty, katsotaan!